We willen dezelfde gevel!

De wens van het jonge echtpaar was duidelijk. Terwijl ik tijdens mijn bezoek in hun tijdelijke keuken zat, zag ik grote draagbalken langs het plafond lopen. Deze ruimte was al gerenoveerd en daarnaast moest nog een schuur omgetoverd worden. Een klein deel van het gebouw had de vorige eigenaar laten metselen met rustieke Belgische gevelstenen en ze wilden graag dat de rest van de gevels dezelfde uitstraling zou krijgen. Daarmee zou het tenminste één woning worden, weliswaar met meerdere daken, maar geen ratjetoe zoals nu. Een andere wens van het stel was, dat hun nieuwe woning energieneutraal zou worden. Kozijnen had hij al geregeld, want in die business
was hij zelf werkzaam. De verbouwing deed hij trouwens ook zelf. Echt een handige jongen uit de bouw, zo concludeerde ik voor mezelf. Wat diezelfde uitstraling aanging, vertelde ik het (ver)bouwlustige echtpaar over de zgn. Meldorfer steenstrips, waarmee aan de hand van bestaande stenen deze zeer nauwkeurig nagemaakt kunnen worden. Deze minerale strip wordt nog met de hand gemaakt, is zeer licht en vervuilt vrijwel niet. Een eendagsvlieg? Deze strip wordt al 35 jaar in het plaatsje Meldorf in Duitsland gemaakt!

 

Het echtpaar was meteen enthousiast. En na nog mijn verhaal over het bijbehoren isolatiesysteem en de waterdichte, doch damp-open wapeningslaag met enorme hechtsterkte verteld te hebben, kon ik gewapend met meetresultaten aan het rekenen.      Al met al bleek het om 250 m2 aan te bekleden gevels te gaan en behoorlijk wat neggen (rondom de kozijnen), dus veel hoekstrips. De kosten vielen toch wel wat tegen, als ze het helemaal door een montagebedrijf zouden laten verzorgen. En als ik alleen de materialen van je koop, kan dat ook? vroeg hij, als echte bouwvakker. Dat scheelde aanmerkelijk en daarmee was het ineens wel haalbaar. Ik ben benieuwd wat het resultaat gaat worden. Vast heel erg mooi.

 

Pieter Magré

Pieter Magré werkt al zijn hele werkzame leven in de bouwsector. Vanuit de verschillende functies die hij heeft bekleed is hij gewend om met alle partijen in het bouwproces te communiceren: vanaf producent, handel, acquisitie, applicatie, bouwer van klein tot groot, architect tot ontwikkelaar. Veranderingen in de markt en demografische ontwikkelingen hebben hem doen besluiten zijn ervaringen met de actualiteit te verbinden door het schrijven van blogs en mee te werken aan DURV!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: