Waarom niet zelf uw woning bouwen?

Het stapelen is begonnen in Bergschenhoek.

De man waarmee ik sprak, keek mij nadenkend aan en herhaalde min of meer mijn woorden: zelf mijn woning bouwen.
We stonden op een bouwlocatie in Bergschenhoek aan de Bergweg-Noord, waar een bouwbedrijf zojuist gestart was met het bouwen van een woning met een bouwsysteem van Neopor blokken (Ecostruct).
Als u goed kunt maatvoeren, zo ging ik verder, is het verder een kwestie van stapelen, met beleid stapelen.
Inderdaad, zo beaamde mijn gesprekspartner, je hoeft inderdaad niet te metselen of i.d., dus ik zou het casco zelf kunnen uitvoeren, misschien met wat hulp, maar ik zou dat inderdaad zelf wel kunnen.

Het snijden van Ecostruct-blokken.

Hij had tijdens de rondleiding goed op de werklui gelet, hoe deze met het systeem bezig waren, de blokken stapelden, bij de kozijnen met een gloeidraad de blokken keurig op maat sneden, zonder afval van polystyreen korrels (!), op een simpele manier hoeken maakten, kortom net als met LEGO-blokken een woning aan stapelen waren. Maar wél met een Rc van 9,0!
Als op de begane grond de wanden staan, dan worden de blokken, net als bij een bekisting, gevuld met betonmortel, zo legde ik uit. Daarna worden vloeren van de 1e verdieping geplaatst en gaat het stapelen verder.

Woning (casco) te Someren.

Ik vertelde hem van een mevrouw uit Someren, die tezamen met haar gepensioneerde vader, een oud-bouwvakker, een hele villa had gestapeld.
Natuurlijk heb je daarnaast wel vaklui nodig zoals installateurs, stukadoors en dakdekkers voor de verdere afwerking van de woning, maar in principe kun je zelf heel veel doen.
Het bouwsysteem leent zich hier in ieder geval voor.
Hij was het met me eens, dat dit systeem minder ingewikkeld en gecompliceerd lijkt dan het traditionele bouwen.

Nou ja, zo zei hij vervolgens tegen me, ik geef toe dat ik er niet voor terug zou schrikken om veel aan de bouw van mijn woning zelf te doen. Als ik er verder wat hulp bij in zou schakelen, dan kan ik in principe mijn eigen woning bouwen. Ik vulde hem verder aan dat de adviseurs van het bouwsysteem veel contacten hebben met onderaannemers, die dát werk zouden kunnen doen, waar hij als handige doe-het-zelver voor terug zou schrikken.
Bij het afscheid nemen vertelde hij me nog, dat ik hem op een goed idee had gebracht.

Woning te Bergschenhoek tijdens het pleisteren.

Nu kan ik het mij goed voorstellen, dat lang niet iedereen staat te trappelen om zijn eigen woning te gaan bouwen en de organisatie hiervan liever aan een aannemer overlaat. Dat is ook heel verstandig, omdat naast dit stapelen er nog heel wat meer bij komt kijken, vooral als je de bouw van je woning zelf helemaal wilt organiseren en uitvoeren. Als u zich daartoe niet in staat acht, bijvoorbeeld door tijdgebrek of gewoon door het ontbreken van de nodige vaardigheden, dan moet u hier zeker niet zelf aan beginnen. Het enige dat ik met dit verhaal graag duidelijk wil maken is, dat vooral het bouwen van een zwaar geïsoleerd casco met dit systeem een vrij simpele zaak is geworden. Het is belangrijk tijd besparend en daardoor minder kostbaar dan een traditioneel gebouwd casco, zeker met deze hoge isolatiewaarde. Iets dat in deze tijd, waarin energie met sprongen duurder wordt, heel wat waard is!

Pieter Magré

Pieter Magré werkt al zijn hele werkzame leven in de bouwsector. Vanuit de verschillende functies die hij heeft bekleed is hij gewend om met alle partijen in het bouwproces te communiceren: vanaf producent, handel, acquisitie, applicatie, bouwer van klein tot groot, architect tot ontwikkelaar. Veranderingen in de markt en demografische ontwikkelingen hebben hem doen besluiten zijn ervaringen met de actualiteit te verbinden door het schrijven van blogs en mee te werken aan DURV!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: