Spuitkurk, een duurzaam alternatief voor pleisterwerk

Een goede relatie wees me op het bestaan van spuitkurk. Het zou alleen maar voordelen hebben, u kent dat wel. Maar toen ik hoorde dat het een hele goede vervanger was van traditioneel stucwerk, was toch mijn belangstelling gewekt. Want daar ben ik al veel langer naar op zoek! Het telefoonnummer dat ik moest bellen, zei me nog niet veel, maar de stem die ik hoorde wél. Het bleek een oude bekende van mij uit de baksteenwereld te zijn, een wereld die ik zeer goed ken. Beste Jacques, zo begon ik, vertel mij nu eens: wat is er nou zo bijzonder aan spuitkurk? Het gehele verhaal zal ik u besparen, maar ik heb het hieronder even samengevat.

Om iets over spuitkurk te vertellen, dan moet ik beginnen bij het belangrijkste onderdeel: kurk!Wat is kurk?

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Deze boom komt voor in het Middellandse Zeegebied en wordt om de negen jaar geoogst. Het ontschorsen veroorzaakt geen schade aan de boom die meer dan 300 jaar oud kan worden. Het schillen houdt de boom vitaal. Zou je zo’n boom nooit schillen, dan wordt hij hooguit 85 jaar.

Kurk is een natuurproduct met uitstekende isolerende eigenschappen. Kurk absorbeert geluiden en trillingen, is antistatisch en brandvertragend. Bovendien bevat kurk verschillende harsen waardoor het goed bestand is tegen water en tegen aantasting door schimmels en insecten.

Spuitkurk is een gevel- of wandafwerking, dat gemaakt is van kurkgranulaat (korrels) en acrylhars (ook bio-based) en d.m.v. spuittechniek in twee (binnen) of drie lagen (buiten) wordt aangebracht op een gevel. Het is in verschillende kleuren en korrelgroottes leverbaar.Wat zijn de eigenschappen van spuitkurk?

En nu de eigenschappen spuitkurk:

 • Waterafstotend – Definitieve waterbestendige bescherming
 • Ademend/dampopen – Vocht kan in de vorm van waterdamp ontsnappen
 • Elastisch – 34% rekbaar, voorkomt waterinfiltratie door barsten en werkt scheuroverbruggend
 • Esthetisch – Decoratieve afwerklaag beschikbaar in verschillende kleuren en aanpasbare korrelstructuur
 • Energiebesparend – Thermisch isolerende werking, reductie van koudebruggen en anti-condenserende werking
 • Duurzaam – Opvallende kras- en slijtvastheid, grote UV-bestendigheid en bestand tegen muurzouten en zilte lucht
 • Onderhoudsvriendelijk – Voorkomt algen en schimmels en laat zich makkelijk reinigen met een hogedrukreiniger
 • Ecologisch – Kurk, het belangrijkste bestanddeel van spuitkurk, is een 100% natuurlijke, hernieuwbare én herbruikbare grondstof met een positieve CO2-balans
 • Veelzijdig – Uitstekende hechting op hout, beton, steen, vezelcement, metaal, kunststof (PVC, PE), pleisterwerk en reeds geverfde muren; zowel binnen als buiten op muren, daken en terrassen
 • Eenvoudig – Eenvoudig en snel te plaatsen door erkende spuitkurk verwerkers
 • Uniek – Enige fabrikant die zich 100% toelegt op de productie van spuitkurk. Aangebracht in 3 lagen met een minimaal verbruik van 2kg/m².
 • Garantie – 20 jaar niet-afbouwend, mits aangebracht door een gecertificeerde spuiter.

De eigenschappen van spuitkurk zijn getest volgens de internationale ISO en UNE-EN standaarden. Alle Nederlandstalige testrapporten zijn verkrijgbaar op eenvoudige aanvraag.

 Wat kost spuitkurk?

Als laatste wil ik u de prijzen van spuitkurk niet onthouden. De gemiddelde prijs varieert tussen € 40,— en € 60,— per m2. E.e.a. hangt namelijk af van hoeveel lagen er gespoten moeten worden, de complexiteit van de gevels en de conditie van de ondergrond. Allemaal zaken, waar eerst goed naar gekeken moet worden.

 Tot slot

Mocht u meer van dit unieke materiaal willen weten om thuis binnen en/of buiten toe te passen, of op één van uw projecten? Belt u mij dan gerust op. Dit is werkelijk een prachtige toevoeging aan de huidige markt, én met 20 jaar garantie. Dat laatste is ook iets waard, zo lijkt me!

 

Pieter Magré

Pieter Magré werkt al zijn hele werkzame leven in de bouwsector. Vanuit de verschillende functies die hij heeft bekleed is hij gewend om met alle partijen in het bouwproces te communiceren: vanaf producent, handel, acquisitie, applicatie, bouwer van klein tot groot, architect tot ontwikkelaar. Veranderingen in de markt en demografische ontwikkelingen hebben hem doen besluiten zijn ervaringen met de actualiteit te verbinden door het schrijven van blogs en mee te werken aan DURV!

Click Here to Leave a Comment Below

Andermans Villabouw BV - 16 april 2018

Beste heer Magré,

Heb via een relatie van ons vernomen over het product spuitkurk.

Wij hebben voor haar woning de isolerende bouwelementen geleverd en zijn geïnteresseerd in verdere informatie en toepassingsmogelijkheden op ons bouwsysteem.

Ik hoor graag van u.
Mvrg Johan Evera

Reply
Leave a Reply: