KENNISBANK


Wat zijn PASSIEF gebouwde woningen?

Algemeen kan men stellen dat een passief gebouwde woning (passiefhuis) niet meer dan 15 kWh/m² per jaar mag verbruiken voor ruimteverwarming. Een ander kenmerk is dat een passiefhuis een aantal maanden niet actief met een verwarmingssysteem wordt verwarmd. Slechts vanaf lichte vorst wordt bijverwarming noodzakelijk.

Een ander zeer belangrijk kenmerk is een uitstekende, luchtdichte thermische isolatie (gevels met een Rc waarde van minimaal 7,5 m²K/W) naast isolatieglas (triple glass ter voorkoming van koudeval), WTW-unit voor warmteterugwinning op de ventilatie (balansventilatie). Door de uitstekende isolatie is het van wezenlijk belang dat er goed wordt geventileerd. Natuurlijke ventilatie zou bij dit soort woningen tekort schieten.

Een passiefhuis is zo gepositioneerd dat de meeste ramen gericht zijn op de west-, zuid- en oostgevel en liever zo weinig mogelijk ramen aan de noordgevel. Dit heeft als eenvoudige reden dat daarmee zoveel mogelijk zonnewarmte wordt verkregen. De zon is namelijk één van de belangrijkste passieve warmtebronnen, naast de bewoners zelf en bepaalde apparatuur (niet passief) zoals HR-ketel, lampen, etc. De meeste passiefhuizen staan in Duitsland en Oostenrijk. Een passiefhuis hoeft niet een nulwoning te zijn.