Heeft u wel eens spuitkurk overwogen?

Hij keek mij verwonderd aan. Kurk, zo merkte hij op, deden we vroeger op wanden en op de vloer. Op wijnflessen, vulde ik hem aan, als stolp op zuurflessen in laboratoria en onder hete pannen. Kurk is namelijk zuur- en zoutbestendig en brandt niet. Ja inderdaad, maar op gevels als pleistermateriaal?

Mijn gesprekspartner heeft een woning, die in drie fases was gebouwd. Zijn vader had de basiswoning begin jaren zestig laten bouwen. Later was er een groter deel tegenaan gebouwd, met over het geheel een groot dak. Op een gegeven moment had hij de woning overgenomen en er nog een stuk achter gebouwd. Binnen was de woning al helemaal verbouwd en hij en zijn vrouw vonden dat nu de buitenkant aan de beurt was.

Ik wil absoluut geen pleisterwerk, zo legde hij uit, want bij stuc ga je op een gegeven moment scheurtjes zien, dat betekent dus onderhoud. Bovendien wordt het smerig, dus je kunt ook nog eens regelmatig schilderen.
Als ik uw bezwaren nu eens weg weet te nemen, zo begon ik, maar hij reageerde meteen lachend dat me dat niet zou gaan lukken.

Heeft u wel eens spuitkurk overwogen? Hij kende het niet. Spuitkurk is een natuurlijk materiaal met een aantal bijzondere eigenschappen, zo begon ik. Naast zuurbestendigheid en het feit dat het niet brandt, is het een elastisch materiaal én het is kleurecht. Door z’n elasticiteit zullen er geen scheurtjes ontstaan en vuil kun je er gewoon vanaf spuiten. Met een hogedrukspuit? vroeg m’n gesprekspartner. Jawel, mits je dit met beleid doet. De fabrikant staat zo positief achter z’n product dat je als klant er zelfs 20 jaar garantie op krijgt, op zowel kwaliteit als kleur, maar dan moet het wel door een erkende spuiter worden aangebracht.

Hier wil ik meer van weten, zo vroeg de man mij, is het veel duurder dan gewoon pleisterwerk? Nee, dat valt reuze mee, maar het is in ieder geval goedkoper dan steenstrips. Dat laatste was namelijk de andere optie, waar hij eigenlijk al van was uitgegaan.


Inmiddels is besloten om zowel steenstrips als kurk toe te gaan passen zoals op de foto’s te zien is.

 

Lees ook: Spuitkurk, een duurzaam alternatief voor pleisterwerk

 

Pieter Magré

Pieter Magré werkt al zijn hele werkzame leven in de bouwsector. Vanuit de verschillende functies die hij heeft bekleed is hij gewend om met alle partijen in het bouwproces te communiceren: vanaf producent, handel, acquisitie, applicatie, bouwer van klein tot groot, architect tot ontwikkelaar. Veranderingen in de markt en demografische ontwikkelingen hebben hem doen besluiten zijn ervaringen met de actualiteit te verbinden door het schrijven van blogs en mee te werken aan DURV!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: